Založ si blog

Takto sa kupujú hlasy poslancov

Prievidza, mesto môjho života. Pre niekoho najväčšia diera, pre iného možnosť realizovať svoje sny. Uznávam, tých druhých je podstatne menej. Sme jedno z miest, kde počet obyvateľov klesá tak rýchlo, že už sme niekoľko rokov pod magickým číslom 50 tisíc. Podľa kritérií Európskej únie a OECD teda už vlastne nie sme mesto, ale dedina. Slovensko má tak dnes už len 10 miest. Ešte v roku 1996 mala pritom Prievidza podľa údajov štatistického úradu vyše 57-tisíc obyvateľov. V priebehu pár rokov však ich počet klesol len na niečo vyše 46-tisíc. Za pár rokov zmizla takmer pätina našich obyvateľov. Predstavte si, že sa od vás odsťahuje každý piaty človek, ktorého poznáte. Ak k tomu prirátame skutočnosť, že starší ľudia už neradi opúšťajú miesto svojho života, tak potom je jasné, že odišiel asi tak každý tretí mladý človek. Vedenie nášho mesta sa však tvári, že je všetko v poriadku. Prievidza je pre nich ideálne miesto na život. Pre nich určite.

O poklese obyvateľov si môžete prečítať aj v článku denníku SME: https://domov.sme.sk/c/20648705/na-slovensku-je-len-desat-miest-aj-z-tych-sa-vacsina-scvrkava.html

Na čele nášho mesta už niekoľko rokov stojí nezaradená poslankyňa NR SR a podpredsedníčka novej strany SPOLU Katarína Macháčková. Mesto ovláda pohodlnou väčšinou v mestskom zastupiteľstve. Jej oddaní poslanci menia politické tričká a svoje „presvedčenie“ presne podľa nej. Keď bola pani primátorka podpredsedníčkou v strane SIEŤ Radoslava Procházku, boli všetci spoločne tam, keď nebola nikde, neboli nikde ani oni a teraz sú spolu v SPOLU. To spolu ich vystihuje. Mesto Prievidza si podelili. Do kľúčových funkcií v mestských spoločnostiach si posadali priamo lojálni páni poslanci, ba dokonca aj ich rodinní príslušníci. Už pred viac ako rokom nato upozornila jedna z regionálnych stránok na sociálnej sieti Facebook. Je na môj vkus často hejterská a má asi blízko ku kritikom vedenia nášho mesta, ale zistenia priniesla šokujúce. Jeden z poslancov spravuje mestskú športovú halu, druhá poslankyňa šéfuje v technických službách, ďalší dvaja sú tam zamestnaní, ďalšia poslankyňa je správkyňa domu smútku, ďalší robí veterinárnu starostlivosť aj v mestskom útulku, ďalšia je zamestnaná v neziskovej organizácií, ktorú založilo mesto Prievidza… Viceprimátor Ľuboš Maxina dokonca pôsobil v najlukratívnejšom podniku mesta – Prievidzské tepelné hospodárstvo a roky tak dokonca poberal dva platy. Jeden plat ako viceprimátor a druhý z mestskej spoločnosti. Jeho mesačný príjem tak údajne presiahol 10 tisíc euro.

Úplný výpis z obchodného registra, z ktorého vyplýva, že viceprimátor Ľuboš Maxina pôsobil v PTH, a.s. po dobu piatich rokov: http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=9547&SID=6&P=1

Prečo to píšem? Vypovedá to o charaktere nášho mesta a možno aj o jednej z príčin, prečo naše mesto ľudia húfne opúšťajú. Musíte byť v tej správnej „partičke“, aby ste tu uspeli. Načo kvalifikácia, skúsenosti, stačí byť lojálny k tým „správnym“ ľuďom. Predstavte si, žeby si poslanci vo vašom meste takto podelili prácu alebo skôr plácu v mestských spoločnostiach. Bolo by to vôbec možné? Hľadal som na internete, ale nič podobné som nenašiel. Pozrel som si napríklad Trenčín, Trnavu i Košice, ale takýto scenár je asi možný iba v Prievidzi. Napríklad v našom krajskom meste nenájdete ani jediného poslanca, ktorý by bol riadne zamestnaný v mestskej spoločnosti, poberal z nej plat a bol tak vydaný na milosť miestneho primátora. 

Samozrejme ma zaujímalo, prečo sa tomuto problému nevenujú aj naše regionálne média. Je to podľa mňa jasný konflikt záujmov. Ako môžu byť naši poslanci naozaj nezávislí a rozhodovať podľa svojho svedomia, keď sú existenčne napojení na prácu od pani primátorky? Majú predsa rodiny, deti a nemôžu si dovoliť prísť o prácu. Prečo o tom nepíšu naše noviny? Kľúčovými periodikami sú v Prievidzi viaceré tituly vydavateľa denníka SME, spoločnosti Petit Press, a.s. Bratislava. Tá u nás vydáva tituly MY Hornonitrianske noviny, Prievidzské ECHO a prevádzkuje web myhornanitra.sme.sk. Obávam sa však, že kritika vedenia nášho mesta v týchto periodikách je takmer vylčená. Mesto Prievidza je totiž v nich jeden z kľúčových inzerentov a to na základe zmluvy o poskytovaní reklamných služieb. 

Zmluva medzi mestom Prievidza a spoločnosťou Petitt Press, a.s.:  http://www.prievidza.sk/upload/wsw/files/file/history/2015/03/Zmluva%20o%20poskytovaní%20reklamných%20služieb%20-%20návrh%20č_%20CE-%20187-2015.pdf

Tiež by ste asi nenadávali, respektíve nekritizovali svojho dôležitého zákazníka. Dôležitý klient sa predsa môže ozvať, keď sa mu niečo nepáči. Prečo sa tomu nevenujú ostatní novinári? Našu regionálnu televíziu mesto dokonca spoluvlastní a je asi naivné očakávať, aby nejaký podnik išiel proti záujmom svojho majiteľa. 

Výpis z obchodného registra Regionálnej televízie Prievidza, s.r.o.: http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=1799&SID=6&P=0

Nuž a ostatní novinári pôsobia v médiách s celoslovenskou pôsobnosťou a to sa už v Prievidzi musí naozaj niečo vážne stať, aby sa správa z regiónu dostala do celoslovenských správ. Ani oni však nemajú celkom voľné ruky. Región je malý, každý z miestnych novinárov má rodinu a je logické, že sa musia uživiť. Napríklad manželka jedného z miestnych televíznych redaktorov z celoslovenskej televízie má prenajatý priestor pre kaviareň od majiteľa kúpeľov Bojnice Slavomíra Eliáša. Toho s Katarínou Macháčkovou aktuálne spája boj proti miestnym baniam. Ťažko si predstaviť, žeby sa zrovna tento redaktor pustil do kritiky nášho mesta, keďže jeho rodinný rozpočet nepustí. Aj pre našich novinárov teda platí, že je lepšie byť spolu, ako ísť proti miestnej „vyvolenej partičke“. Jediným periodikom, kde sa môžete dočítať aj kritiku, tak žiaľ ostáva reklamný týždenník Prievidzsko, kde si však taký článok musia prípadní kritici zaplatiť. Občas tak urobí protikandidát v primátorských voľbách, či nejaký miestny podnikateľ. Smutná správa o slobode slova na Hornej Nitre. 

Takto to u nás funguje a tak sa vlastne ani nemožno čudovať, že tak veľký počet ľudí radšej volí odchod z Prievidze. A kam najčastejšie? Nuž odpoveď je jednoduchá – Bratislava, Praha, alebo ešte ďalej. Každý predsa chce žiť tam, kde je dôležité čo vie, ako sa správa a nie to, či je kamarát toho „správneho“ človeka a kto mu drží chrbát. Pokiaľ sa toto v Prievidzi nezmení, tak odhadujem, že o ďalších 20 rokov bude mať mesto tak 20 tisíc obyvateľov. Dnešná primátorka Katarína Macháčková bude však asi naďalej spokojná. Jej dcéra je už dnes matka advokátka, syn bude prokurátor, tak ako im to naplánovala a ona bude v pokoji odpočívať na dôchodku a inkasovať dividendy z vlastnej teplárne. A naša Prievidza? Stane sa bezvýznamným mestečkom na mape Slovenska, o ktorom budete počuť ešte menej.   

Prečo podávam na poslankyňu Macháčkovú trestné oznámenie

14.10.2018

Kauza okolo pozemkov pre stavbu rodinného domu poslankyne NR SR a primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej, na ktorú upozornil rešpektovaný portál aktuality.sk, by sa mohla pri letmom pohľade zdať ako správne načasovaný pokus o jej diskreditáciu pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Táto kauza však pri bližšom pohľade priamo poukazuje na oveľa závanejší problém, [...]

Ako sme (si) zachránili život

01.07.2018

Mám rád toto mesto. A hovorím to i napriek tomu, že hádam každý je dnes nespokojný a nadáva na nenávisť, zlobu a nespravodlivosť, ktorá v ňom vládne. Som hrdý na to, že aj Prievidza dokáže občas niečim príjemným prekvapiť a zaradiť sa medzi mestá hodné nasledovania. „V krajine kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád, bývala včielka nezbedná, ten, kto [...]

Magická rieka Nitra

28.06.2018

Rieka je často tou najkrajšou dominantou mesta, alebo ľuďom umožní jedinečný výhľad na krásu a pamiatky mesta cez ktoré preteká. Hneď vás asi napadla Temža v Londýne, Seina v Paríži, Vltava v Prahe, či Dunaj v Budapešti. U nás je to podobne. Viete si predstaviť Bratislavu bez majestátneho Dunaja, alebo Trenčín, či Piešťany bez Váhu? Našou Prievidzou preteká rieka [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

petervavrinec

Chcel by som okolo seba menej klamstiev a viac úprimnosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 23694x
Priemerná čítanosť článkov: 5924x

Autor blogu

Kategórie