Založ si blog

Ako sme (si) zachránili život

Mám rád toto mesto. A hovorím to i napriek tomu, že hádam každý je dnes nespokojný a nadáva na nenávisť, zlobu a nespravodlivosť, ktorá v ňom vládne. 

Som hrdý na to, že aj Prievidza dokáže občas niečim príjemným prekvapiť a zaradiť sa medzi mestá hodné nasledovania. 

„V krajine kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád, bývala včielka nezbedná, ten, kto ju poznal mal ju rád.“

Kto by nemal rád rozprávku o sympatickej Včielke Maji. Včely to však v reálnom živote zďaleka nemajú na ružiach ustlané. Trpia. Len málo ľudí vie, že najvačším nepriateľom včiel v dnešnej dobe už dávno nie sú pesticídy, choroby, či škodcovia. Včielky trápi predovšetkým hlad. Najma v letných mesiacoch. Prievidžania im pomohli. Mesto sa rozhodlo vysiať lúčne kvety a urobiť niečo pre to, aby včielky prežili. Príčinou hladovania včelstiev je absencia akejkoľvek kvitnúcej zelene v období júla a augusta. Návrat kvetov do Prievidze je dobrou správou nielen pre včelárov, ale aj pre nás všetkých.  

O tom, že ide o veľkú vec svedčí aj vyznamenanie Zlatá včela, ktoré za to Prievidza tento rok získala. Ide o cenu za zásluhy o rozvoj včelárstva.

To, že od existencie tohto blankokrídleho hmyzu závisí existencia ľudského jedinca, je asi všetkým už dávno známe. Upozornil na to aj vedec Albert Einstein: Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú 4 roky života. Znie to hrozivo, no taká je pravda.

Prečo vlastne musíme včielky chrániť? 

Včela medonosná má jedinečné postavenie v kolobehu života. Je najdôležitejším opeľovačom rastlín. Bez nej by v Európe behom krátkej doby vyhynulo až 20 tisíc rastlinných druhov. Došlo by k poklesu biodiverzity a k narušeniu ekosystému aj potravového reťazca. Bola by teda tiež vážne ohrozená existencia človeka. Jednoduchšie povedané, bez včiel by malo asi 20 tisíc druhov rastlín problém sa rozmnožiť a ďalej existovať. Tým by sa zmenili prírodné podmienky natoľko, že ľudia by nemuseli byť schopní prežiť.

Väčšina ovocia, zeleniny a orechov, vrátane paradajok, slnečnice, uhoriek, kešu, cibule, kapusty, mandlí, citrusových plodov a bobúľ, je opeľovaných včelami. Výnosy kávy, sójových bôbov a bavlny sú na nich priamo závislé. Včely sú v prvej línii potravového reťazca a udržujú pri živote tiež divoké vtáky a zvieratá, ktoré sa živia semenami a plodmi rastlín.

Dôležité je samozrejme spomenúť aj včelie produkty: med, vosk, propolis, materská kašička a včelí jed, ktoré majú významné postavenie v liečiteľstve a kozmetike.

Zaiste si radi pochutnávate na káve, na hruškách, či nosíte bavlnené oblečenie. Aby mohli vobec vyrásť, musela ich opeliť včela. Včielkam vďačíme za každé tretie sústo našej každodennej potravy. Urobme všetko pre to, aby mohli pohodovo žiť vedľa nás. 

Prečo podávam na poslankyňu Macháčkovú trestné oznámenie

14.10.2018

Kauza okolo pozemkov pre stavbu rodinného domu poslankyne NR SR a primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej, na ktorú upozornil rešpektovaný portál aktuality.sk, by sa mohla pri letmom pohľade zdať ako správne načasovaný pokus o jej diskreditáciu pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Táto kauza však pri bližšom pohľade priamo poukazuje na oveľa závanejší problém, [...]

Takto sa kupujú hlasy poslancov

02.07.2018

Prievidza, mesto môjho života. Pre niekoho najväčšia diera, pre iného možnosť realizovať svoje sny. Uznávam, tých druhých je podstatne menej. Sme jedno z miest, kde počet obyvateľov klesá tak rýchlo, že už sme niekoľko rokov pod magickým číslom 50 tisíc. Podľa kritérií Európskej únie a OECD teda už vlastne nie sme mesto, ale dedina. Slovensko má tak dnes už len 10 [...]

Magická rieka Nitra

28.06.2018

Rieka je často tou najkrajšou dominantou mesta, alebo ľuďom umožní jedinečný výhľad na krásu a pamiatky mesta cez ktoré preteká. Hneď vás asi napadla Temža v Londýne, Seina v Paríži, Vltava v Prahe, či Dunaj v Budapešti. U nás je to podobne. Viete si predstaviť Bratislavu bez majestátneho Dunaja, alebo Trenčín, či Piešťany bez Váhu? Našou Prievidzou preteká rieka [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

petervavrinec

Chcel by som okolo seba menej klamstiev a viac úprimnosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 23693x
Priemerná čítanosť článkov: 5923x

Autor blogu

Kategórie