Založ si blog

Magická rieka Nitra

Rieka je často tou najkrajšou dominantou mesta, alebo ľuďom umožní jedinečný výhľad na krásu a pamiatky mesta cez ktoré preteká. Hneď vás asi napadla Temža v Londýne, Seina v Paríži, Vltava v Prahe, či Dunaj v Budapešti. U nás je to podobne. Viete si predstaviť Bratislavu bez majestátneho Dunaja, alebo Trenčín, či Piešťany bez Váhu? Našou Prievidzou preteká rieka Nitra a svojim pokojom ma priťahovala od malička. Názory jazykovedcov na jej pôvod mena sa rôznia. Podľa Šmilauera (1932) slovanská verzia vychádzala zo slova *vъn-otrь: vnútro, nútro, nemecká zo slov *nit-: stiesnený a aar: voda. Varsik (1990) a Ondruš (2000) považujú názov Nitry za slovanský, odvodený z koreňa *neit-:*nit-, s významom rúbať, sekať i páliť, žiariť a nietiť. Podľa Krajčoviča (2005) dali rieke meno Rimania: názov je zložený a mal podobu neui-iter (Neuiter), kde neuius je nový a iter je úzka cesta, prípadne i vodný tok, rieka. Najnovšie Šapošnikov (2010) prišiel s názorom, že meno rieky pochádza z lat. nitrum, čo je sóda. Podľa neho pobrežné kamene boli v minulosti pokryté povlakom alkalických solí. Ktovie. Isté je len to, že dala meno nielen krásnemu krajskému mestu Nitra, ale aj celej našej oblasti, ktorú voláme Horná Nitra.

Viac o možnom pôvode názvu rieky Nitra sa dočítate tu: http://ladislavbarabas.blogspot.com/2011/03/povod-hydronyma-nitra.html

Nech už jej názov pochádza z akéhokoľvek jazykového kmeňa, nespochybniteľným faktom ostáva, že pramení na juhovýchodných svahoch Lúčanskej Malej Fatry pod vrchom Reváň v katastri obce Kľačno. Je tam len malým zurčiacim potôčikom a pri jej prameni stojí malá kaplnka.

Naozaj magické miesto, čo stojí za výlet. Bočným prameňom je prameň v Kamenistej doline. Toto miesto by sme si mohli rozdeliť na dve časti, pokiaľ pôjdete smerom od Žiliny na Prievidzu, tak vľavo u zákruty je kaplnka rodu Bossanyiových, ktorá sa skladá z dvoch časti. Jej pravá časť je pravdepodobne zo 17. storočia. Nad záchytným prameňom, vyvierajúcim pod kamenným základom s klenbou je vymurovaná zastrešená hranolovitá časť, v ktorej je na mramorovej doske nápis ,,Prameň rieky Nitry národnej rieky Slovenska,,.

Rieka Nitra je štvrtou najdlhšou slovenskou riekou. Preteká mestami Prievidza, Nováky, Partizánske, Topolčany, Nitra, Šurany, Nové Zámky a blízko Komárna sa vlieva do Váhu. V encyklopédiách sa dočítate, že jej dĺžka bola pôvodne 243 kilometrov, no v roku 1950 sa skrátila na 170 kilometrov, a to vybudovaním preložky do Váhu. Celkovo rieka Nitra prekonáva výškový rozdiel 691 metrov. V hornej a strednej časti povodia priberá okrem mnohých malých, málo vyvinutých prítokov Handlovku z ľavej a Nitricu z pravej strany, nižšie z tej istej strany Bebravu a Radošinku. Na dolnom toku priberá svoj najdlhší (99,3 km) a plochou povodia najväčší (1 243,6 km2) prítok Žitavu so zbernou oblasťou na svahoch Tribeča a Pohronského Inovca.

Z Nových Zámkov bol vybudovaný v 60. rokoch 20. storočia umelý kanál, ktorý spojil rieku Nitra s Váhom v obci Komoča, vzdialenej od Nových Zámkov pár kilometrov. Staré koryto rieky však naďalej existuje. Preteká cez Martovce a spája sa so Žitavou a v Komárne sa vlieva do Váhu. Čo na záver? Neváhajte, objavte jej krásu. Odvďačí sa vám. 

Prečo podávam na poslankyňu Macháčkovú trestné oznámenie

14.10.2018

Kauza okolo pozemkov pre stavbu rodinného domu poslankyne NR SR a primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej, na ktorú upozornil rešpektovaný portál aktuality.sk, by sa mohla pri letmom pohľade zdať ako správne načasovaný pokus o jej diskreditáciu pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Táto kauza však pri bližšom pohľade priamo poukazuje na oveľa závanejší problém, [...]

Takto sa kupujú hlasy poslancov

02.07.2018

Prievidza, mesto môjho života. Pre niekoho najväčšia diera, pre iného možnosť realizovať svoje sny. Uznávam, tých druhých je podstatne menej. Sme jedno z miest, kde počet obyvateľov klesá tak rýchlo, že už sme niekoľko rokov pod magickým číslom 50 tisíc. Podľa kritérií Európskej únie a OECD teda už vlastne nie sme mesto, ale dedina. Slovensko má tak dnes už len 10 [...]

Ako sme (si) zachránili život

01.07.2018

Mám rád toto mesto. A hovorím to i napriek tomu, že hádam každý je dnes nespokojný a nadáva na nenávisť, zlobu a nespravodlivosť, ktorá v ňom vládne. Som hrdý na to, že aj Prievidza dokáže občas niečim príjemným prekvapiť a zaradiť sa medzi mestá hodné nasledovania. „V krajine kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád, bývala včielka nezbedná, ten, kto [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

petervavrinec

Chcel by som okolo seba menej klamstiev a viac úprimnosti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 23657x
Priemerná čítanosť článkov: 5914x

Autor blogu

Kategórie